FÖRELÄSER I MAJ 2025
Jacob Hallencreutz, styrelseordförande och koncernchef på Svensk kvalitetsindex samt associerad forskare vid Företagsekonomiska institutionen, Uppsala universitet och docent vid Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik, UU Campus Gotland.
”Alla” pratar om hållbarhet, men glappet är stort mellan retoriken och verkligheten – vi vet att hållbarhet är viktigt, men för lite görs i praktiken.
Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har mätt kundupplevelser i Sverige sedan 1989. SKI:s data visar att sambandet mellan upplevt samhällsansvar och kundnöjdhet blivit allt starkare de senaste 15 åren. Organisationer som uppfattas som hållbara har nöjdare kunder. Tidigare SKI-forskning har även visat tydliga samband mellan kundnöjdhet och finansiella resultat. Hållbarhet är alltså viktigt både för planeten och för långsiktig affärsframgång.
Vid detta seminarium presenteras forskning om hållbarhet ur ett kundperspektiv, vad som driver kundnöjdhet i en turbulent omvärld samt hur man tillförlitligt kan mäta denna utveckling.
FÖRELÄSER I MAJ 2025
Katarina Lindh Weibull, hållbarhetsledare på Inter IKEA.
Katarina Lindh Weibull har flera års erfarenhet av att leda affären i att leverera till de ambitiösa hållbarhetslöftena satta i IKEA Sustainability Strategy. Hennes fokus är på transformationen till en cirkulär business, där hon leder IKEAs arbete med Cirkulär design. Fokus är även på målet att minska IKEAs klimatavtryck med 50% till 2030, där hon framförallt arbetar med produkternas påverkan, med hållbara material i centrum.
FÖRELÄSER I MAJ 2025
Jessica Öhlund, varuhuschef IKEA Uppsala
” En ökad kompetensbrist hos företagen samtidigt som arbetslösheten ökade bland utrikesföda var de fakta som låg till grund till det arbetssätt vi idag benämner som Jobbspår.
Grundvärderingen i arbetssättet är att samverkan är vägen mot att möjliggöra för fler att finna en arbetsplats där man kan förädlas som individ och bygger den självkänsla som behövs för att sedan ta klivet mot anställning.
IKEA utvecklade ett arbetssätt kring inkludering för 7 år sedan i Borlänge, detta är nu ett arbetssätt som implementerats lyckosamt i såväl Gävle som Uppsala.
Vi hoppas nu att fler vill vara med på denna resa och vi delar mer än gärna med oss av våra lärdomar”
FÖRELÄSER I MAJ 2025
Sara Idenfors, g rundare av Västerbottenssåpa AB.
Västerbottenssåpas historia började på 1920-talet, när gammelfarmor Fredrika gjorde sin egen fina såpa hemma på gården i Hornsjö, Vilhelmina.
Tre generationer senare lever Fredrikas arv av att leva hållbart, sparsamt och att återanvända, vidare i familjen och företaget grundades 2014.
Men plötsligt hände något: produkt, varumärke, marknadsföring och försäljning moderniserades och anpassades till den tid vi lever idag.
Sedan 2022 har Västerbottenssåpa nästan tiodubblat omsättningen och tjugodubblat resultatet samt skapat många arbetstillfällen i en glesbygd.
Vad är hemligehten?
Vi hälsar våra partners varmt välkomma till nästa event. Har du aldrig deltagit tidigare är du välkommen att prova på i mån av plats.
Uppsala:2030 partners blir även inbjudna till informella AW-workshops en till två gånger per år där vi får tillfälle att fördjupa oss i något speciellt ämne och skapa djupare relationer.