Vad innebär EUs krav på hållbarhetsrapportering, CSRD och ESRS?

Sedan den 1 juli 2024 är det lag på att följa EUs direktiv för hållbarhetsrapportering, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). CSRD ska säkerställa att företag rapporterar effekten av verksamhetens sociala och miljömässiga aktiviteter. I det nya EU-direktivet ingår även en ny rapporteringsstandard, ESRS.
CSRD berättar vilken hållbarhetsinformation företaget ska redovisa och ESRS beskriver hur den ska redovisas. Uppsala:2030s event anknyter alltid till ett av ESRS standards.
Hållbarhet innebär också nya affärsmöjligheter
Genom att förstå både CSRD och ESRS kan du som driver eller är medarbetare på företag och organisationer skapa nya affärsmöjligheter och konkurrensfördelar.
Hållbarhetsrapportering ger kollpå risker och möjligheter för företagets framtida arbete och strategiska beslut. Är du en del av större bolags värdekedja som t.ex leverantör, är det särskilt viktigt att kunna möta de nya kraven.
CSRD – Direktiv för hållbarhetsrapportering
Hållbarhetsrapporten ska innehålla information som gör det lätt för t.ex investerare att förstå hur hållbart ett företag är jämfört med andra företag.
Rapporten ska innehålla information om företagets miljö, sociala förhållanden, personal, bolagsstyrning, respekt för mänskliga rättigheter och motverkande av korruption och mutor och hur det påverkar företagets ekonomi och utveckling.
Dessutom innebär lagändringen att man även ska följa EUs direktiv om en jämnn könsfördelning i börsnoterade företagsstyrelser.
Detta påverkar även ej börsnoterade företag, eftersom hållbarhetsrapporteringen  innefattar både kunder och leverantörer till de stora företagen.
ESRS – Standard för hur du rapporterar
ESRS är en förkortning av European Sustainability Reporting Standards. ESRS hjälper dig hållbarhetsrapportera på rätt sätt för att lättare kunna jämföra hur hållbara företag är inom olika områden. Uppsala:2030s event anknyter alltid till ett av ESRS standards.
Tolv olika standarder
Inom EUs rapporteringsstandard finns tolv olika områden. Två av dessa är övergripande standarder och tio av dem är tematiska standarder.
  • ESRS 1: Allmänna krav
    ESRS 2: Allmänna upplysningar
De tematiska standarderna är indelat i tre övergripande kategorier:
  • E1 - 5  Miljöfrågor: Klimatförändringar, föroreningar, vatten och marina resurser, biologisk mångfald och ekosystem samt cirkulär ekonomi.
  • S2-4 Sociala frågor: den egna arbetskraften, arbetstagare i värdekedjan, påverkade samhällen, samt konsumenter och slutanvändare
  • G1 Företagsstyrning: ansvarsfullt företagande och motverkande av korruption, visselblåsarlagen
Dubbel väsentlighetsanalys
Ett begrepp som man ofta hör är dubbel väsentlighetsanalys.  Med väsentlighetsanalys identifieras vilka hållbarhetsfrågor ett företag påverkar och påverkas av – och som företaget därmed ska rapportera på.
Med dubbel väsentlighet menar man hur företaget påverkar två olika typer av intressenter:
1. Påverkansväsentlighet – individer eller grupper som kan bli påverkade av företagets verksamhet, direkt eller indirekt. Dvs kunder, leverantörer, medarbetare, allmänheten och miljön.
2. Finansiell väsentlighet – Detta kan vara investerare, banker, försäkringsbolag, affärspartners etc som lätt ska kunna tyda hållbarhetsrapporten och bedöma risker.
Vår partner Grant Thornton erbjuder stöd för hållbarhetsrapportering. Läs mer på deras webb >>
Källa: Regeringen och Grant Thornton.