ANMÄLAN  EVENT >>

Den ljusnande framtid är vår.

Sverige:2030 livesänder och spelar in hållbarhetseventen från Uppsala. Se dem i realtid eller när ni har tid.

 Engagera näringslivet i hållbar affärsomställning

 –  Sverige:2030 hjälper dig arrangera egna hållbarhetsevent, i din kommun efter era behov.

Näringsliv och organisationer är avgörande för den hållbara omställningen. Som näringslivsansvarig eller hållbarhetschef behöver du inspirera, motivera och peppa andra ledare och medarbetare för att hela näringslivet ska bidra till att uppfylla regionens och kommunens hållbarhetsmål och samtidigt hitta nya affärsmöjligheter. Vi kan hjälpa dig med det.
En företagsledares viktigaste uppgift är att skapa intäkter. Men omvärlden förändras fort. Det är fortfarande företag som inte känner till vilken hållbarhetslagstiftning som berör dem.
Genom ny kunskap,  ny inspiration och nya samarbeten vill vi ge mindre företag i hela Sverige möjlighet att hänga med i forskning och lagstiftning, samtidigt som de kan hitta nya hållbara affärsmöjligheter. 
Sverige:2030 livesänder och spelar in 4 events per år från Uppsala på olika teman med framstående föreläsare från akademi och näringsliv. Företagen i din kommun kan ta del av dem på tider och i den omfattning ni bestämmer. Bjud gärna in tillsammans med lokala företagarföreningar.

Prisvärt för alla kommuner:
4 events från 19.900 kr/år

Med den senaste forskningen och goda exempel från hållbarhetsledare från näringslivet.

Deltagare under event på Almedalsveckan 2024 hos Grant Thornton Visby.

Vad behöver företagen?

  • Höja kunskapsnivån: Föreläsningar om ny forskning och ny lagstiftning.

  • Inspiration: Goda exempel från näringslivet.

  • Erfarenhetsutbyte mellan branscher.

  • Hitta nya samarbeten och nya affärsmöjligheter.

  • Utbilda värdekedjan: Bjuda in kunder och leverantörer och stärka relationerna.

  •  Stärka varumärket för kunder, medarbetare  och intressenter.

Exempel på upplägg vid tre talare. Gott om tid ges för runda-bords-samtal och mingel. Välj mellan en till tre talare, komplettera med lokalt innehåll. Välj datum och tid på dagen. Lägg upp eventet efter era behov och förutsättningar. Foton: SLU, Axfood och Årets Kock.

Skapa dina egna hållbarhetsevent

Att se och lyssna på inspelade eller livesända föreläsningar går utmärkt vid sin egen skärm. Men att diskutera, nätverka och kreativt lösa utmaningar görs bäst tillsammans i en lokal miljö. 
Vi vill därför ge möjlighet till företag, organisationer, kommuner och regioner att bjuda in näringslivet, kunder och leverantörer och skapa egna hållbarhetsevents.
Utifrån era behov sätter ni ihop ett program av inspelade föreläsningar och vilka frågeställningar som kan diskuteras.
Bollplank, moderator och samtalsledare ingår som håller ihop programmet på plats.
Eller planera ett eget event samtidigt som det livesända eventet med Uppsala:2030 på bestämda datum och tider.

Teman 2025

Livesänds digitalt via Zoom 07.45 - 11.00.
Inspelningen finns tillgänglig för egna evenemang veckan efter.
Se aktuella talare på uppsala2030.com/event
  • 14 MARS: Avfall, innovation och vår uppfinningsrika planet.

  • 9 MAJ: Hållbara lösningar ger lojala kunder och starkare varumärke

  • 26 SEPT: Psykisk hälsa, lönsamma företag och trygga samhällen

  • 21 NOVEMBER: Framtidsdagen Grön innovation. Fem år kvar till 2030 på Uppsala Konsert & Kongress. Alla är välkomna.

Den 9 maj 2025 livestreamas eventet
Hållbara lösningar, lojala kunder och starkare varumärke

Du kan anmäla dig till livesändningen eller prova på IRL i Uppsala om du ännu inte deltagit i något av våra events. Att ses, mötas och samtala ger allra mest.

FÖRELÄSER I  MAJ 2025 
Jacob Hallencreutz, styrelseordförande och koncernchef på Svensk kvalitetsindex samt associerad forskare vid Företagsekonomiska institutionen, Uppsala universitet samt docent vid Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik, UU Campus Gotland.
FÖRELÄSER I  MAJ 2025
Katarina Lindh Weibull, hållbarhetsledare på Inter IKEA.
 IKEA lyfts ofta fram som en ledare inom hållbar utvecklingen och cirkuläret, och är exemplet på att ett hållbart varumärke är ett starkare varumärke. Katarina berättar om IKEAs hållbarhetslöfte och hur IKEA levererar till det.
FÖRELÄSER I  MAJ 2025
Jessica Öhlund, varuhuschef IKEA Uppsala . En ökad kompetensbrist hos företagen samtidigt som arbetslösheten ökade bland utrikesföda var de fakta som låg till grund till det arbetssätt IKEA idag benämner som Jobbspår
FÖRELÄSER I  MAJ 2025
Sara Idenfors, grundare av Västerbottenssåpa AB.
Sedan 2022  har Västerbottenssåpa nästan tiodubblat omsättningen och tjugodubblat resultatet samt skapat många arbetstillfällen i en glesbygd. Vad är hemligehten?

Så här går det till

Vi hjälper dig att skapa upp till fyra hållbarhetsevents per år på tider och med innehåll som passar din kommun eller ditt företag.
BJUD IN TILL HÅLLBARHETSEVENT
Bjud in näringslivet i kommunen, dina kunder, leverantörer eller medarbetare till ett frukostevent, ett lunchevent eller AW. Vi hjälper dig med detaljerna.

Bilden är från Almedalsveckan 2024 på temat "Företagens hållbara affär" hos Grant Thornton Visby.

KUNSKAP OCH INSPIRATION
Se de livesända föreläsningarna eller spela upp den eller de föreläsningar du valt för ditt event. Varje år har vi fyra nya teman, kopplade till Agenda 2030, CSRD och ESRS.

På bilden ses Jessie Sommarström, Årets Nobelkock 2024, på temat Klimatsmart mat i oktober 2024. Se nedan.

IDÉUTVECKLING OCH MOTIVATION
Mellan varje föreläsning ges gott om tid för runda-bords-samtal. Stor vikt läggs vid kopplingen till den egna verksamheten och möjligheten att hitta nya synergier och affärsmöjligheter.

Bilden är från Greenwashing och hållbarhetsrapportering hösten 2023.

Både piska och morot

Enligt EU-lagstiftningen behöver företagen ha koll på sin egen hållbarhetsredovisning, men också på både leverantörer och kunder. Dessutom finns mycket att vinna genom att hitta hållbara affärsmodeller och idéer.
Varje event har ett tema utifrån ekonomiska, ekologiska eller sociala dimensioner och ger både kunskap och inspiration.

Sverige:2030 vill vara en accelerator för hållbar omställning. Vi erbjuder samtalsarenor med kunskap, inspiration, idéutveckling och framtidstro för ledare och medarbetare som vill ta ansvar för vår framtid. De som deltar får kreativt lösa utmaningar tillsammans, idéutveckla samt skapa nya eller fördjupade relationer och samarbeten.

Priser

Alternativ 1 – Bjud in till livesändningar

Kommun och eventuell företagarförening, bjuder in till frukostevents med upp till fyra livesända föreläsningar per år kl 07.30 – 11.00 på samma datum som Uppsala:2030s events. Vi skickar en länk och manual för eventet.*

ggr per år: 19.900 kr + moms

Alternativ 2 – Inspelade föreläsningar     

Kommun i samverkan med eventuell företagarförening håller i eventet. Kanske delar upp till 4 kommuner på eventen och har ett var per år? Vi samtalsleder och planerar eventet med dig.

4 ggr per år   120.000 kr + moms1 gång             40.000 kr + moms

Alternativ 3 – Internevent på företag

Vi tar ett digitalt möte och pratar om upplägget för att möta behoven.
Mejla per.fredriksson@sverige2030.com eller pia.anderson@sverige2030.com
*De livestreamade föreläsningarna kan ses kostnadsfritt av enstaka personer. Vid flera personer samtidigt, t.ex vid event, betalas avgift till Sverige:2030.  Alla priser exkl moms. Resor för samtalsledare utanför Uppsala och Stockholms län samt ev övernattning tillkommer.

Planera in en hållbarhetsdialog

Istället för att ha flera föreläsningar vid samma tillfälle  kan vi komplettera med en hållbarhetsdialog i eventet för att skapa mer tid för samtal, relationsbyggande och idéutveckling. Vi har bordspratare med olika frågeställningar kring hållbar livsstil, som man kan diskutera ikring och sedan svara på digitalt. 

Intresseanmälan

Vill du engagera näringslivet i din kommun i  hållbar affärsomställning?Anmäl ditt intresse här. Det är inte bindande. Vi hör av oss och pratar vidare.
Jag vill veta mer om:
Livesända event för 19.900 kr + moms per år.
Inspelade events för 120.000 kr + moms per år
Ett inspelat event för 40.000 kr + moms
Kommun/organisation Namn Telefon E-post Befattning Jag accepterar integritetspolicyn Skicka in

Redan inspelade ämnen att välja mellan

Uppsala:2030 har arrangerat hållbarhetsevents sedan mars 2020. Tack vare pandemin började vi livesända. Sedan hösten 2023 har vi även spelat in med hög kvalitet med hjälp av Phosworks AB. Dessa nedan  finns redan att tillgå och fyra nya per år tillkommer.
Sverige:2030 har inspelnings- och sändningsrättigheterna till eventen.

Avfall, innovationer och vår uppfinningsrika planet.

Hur kan omställningen till en cirkulär ekonomi använda samhällsutmaningar som drivkrafter för affärsutveckling och hållbar förändring? Hur kan vårt avfall bli nya produkter? Och vad kan vi lära av naturen? Det kommer våra föreläsare att svara på.

Pia Lindberg är lektor i mikrobiell kemi på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet och forskare med fokus på hur vi kan använda naturens egna processer för att skapa hållbara lösningar för framtidens energi. Under sin föreläsning pratar Pia Lindberg om hur vår planet är full av naturliga "uppfinningar" – från växternas fotosyntes till mikroorganismer som omvandlar solenergi till användbara bränslen. Hon kommer också att visa hur dessa naturliga processer kan inspirera oss att skapa en mer hållbar, cirkulär ekonomi där vi tar tillvara på resurser istället för att slösa med dem. Foto: Mikael Wallerstedt

Pär Larshans är hållbarhetschef på Ragn-Sells och en prisbelönt expert inom kommunikation, social hållbarhet och intraprenörskap. Pär Larshans fokuserar på hur man kan använda samhällsutmaningar som drivkrafter för affärsutveckling och hållbar förändring. Han är övertygad om att cirkulär ekonomi handlar om samarbete – ”Om du försöker vinna ensam, kommer du definitivt att förlora.”

Panelsamtal 
Frank Weidinger, Uppsalavatten och avfall
Jessica Rydén, Fortum Waste Solution
Jessica Rydén reflekterar tillsammans med Frank Weidinger kring hur slaggruset från avfallsförbränning kan nyttjas på ett innovativt sätt. Resan pågår fortfarande och här får ni höra om utmaningar och målsättningar som cirkulerat kring att hitta lämpliga applikationer för slaggruset samt samarbetet med St Eriks betong.

Mångfald, kreativitet och arbetsgivarvarumärke

Mångfald handlar inte bara om att acceptera människors skillnader, utan också om att se dem som en styrka. Mänsklig mångfald är en central del av social hållbarhet, då den bidrar till en mer rättvis och inkluderande värld där fler får komma till tals och delta. Välj en, två eller tre av dessa föreläsare. Varje föreläsning är cirka 20 minuter lång.

Mohamad Hassan kom som 18-åring till Sverige från krigets Libanon och gjorde snabbt karriär yrkesmässigt och politiskt. Numera arbetar han bland annat med att göra stadsdelar tryggare, trivsammare och mer attraktiva. 

Lena Zander, professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet har forskat på hur kreativiteten ökar tack var en mångfald av olikheter på arbetsplatsen.

Anna Gulliksen, chef rekrytering och arbetsgivarvarumärke på Tietoevry beskriver hur man lyckas i rekryteringsprocessen och under medarbetarresan för att skapa ett starkt arbetsgivarvarumärke (Employer branding).

Klimatsmart mat och ekosystemen

– Så påverkar ditt företags värdekedja planeten och vår framtid

Den storskaliga livsmedelsproduktionen är en av de industrier som har stor påverkan på vår miljö och den biologiska mångfalden. Om inget görs kan livsmedelsproduktionen utplåna ekosystemet och helt enkelt ta död på sig själv. Vad ska vi då leva av? Oavsett i vilken bransch vi verkar, har de flesta verksamheter en värdekedja som påverkar planeten. Genom att bli medvetna om vår egen påverkan, kan vi också bidra till förändring och förbättring. Välj en, två eller alla dessa föreläsare. Varje föreläsning är cirka 3 min lång, inkl frågor.
Temat knyter an till ESRS-standarden Miljöfrågor – Biologisk mångfald och ekosystem. (E4)

Elin Röös, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, hjälper oss vidga vår förståelse för hur ett företags värdekedja påverkar biologisk mångfald, där livsmedelsindustrin är ett tydligt exempel.

Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, berättar om hur de påverkat branschen och hela näringslivet i en mer hållbar riktning men även om hur målkonflikter och politiska beslut kan försvåra den hållbara omställningen. 

Jessie Sommarström, gastronomisk chef för Sodexo, blev 2022 den första kvinnan på 34 år att vinna titeln Årets Kock, SM i matlagning. Här berättar hon vilken måltid hon anser vara dagens viktigaste och hur hon vill använda sin kompetens för att göra störst skillnad för både planeten och människors hälsa.

Alla ska med på den cirkulära hållbarhetsresan

– Så får du med dig styrelsen, ledningen, alla medarbetare, leverantörer och kunder

Enligt EUs direktiv, CSRD, är hållbarhetsarbetet en ledningsfråga. Det ska vara en självklar del av affären och en lönsam investering som skapar affärsnytta. Men om man inte har organisationen med sig, händer ingenting.  ESRS-standard: Företagsstyrning –  Ansvarsfullt företagande

Johan Munck, tidigare VD för Polarn O. Pyret,
En uttalad hållbar affärsstrategi från ägare och styrelse resulterade i att hela organisationen driver på omställningen, samtidigt som fler och fler kunder handlar från second-hand sortimentet. 2023 blev omsättningsrekord och second-hand sortimentet har skapat en helt ny trafik i butiken. 
Foto: Pressbild kw2.se

Therese Monstad, forskare vid Uppsala universitet, har forskat på förändringskommunikation och hur du får med dig hela organisationen i en omställning. Hon har erfarenhet från både läkemedelsindustrin, bank och kulturbranschen. 

Vem styr hållbarhetsarbetet i en skör demokrati?

Väljer du ibland att inte säga vad du tycker av rädsla för att skapa en dålig stämning? Kanske undviker du ämnen som politik, klimatförändringar, olika livsstilar eller värderingar. Du kanske heller inte vågar kritisera oegentligheter inom den egna organisationens av rädsla för repressalier. Vad betyder tystnad för hållbarhetsarbetet, då vi har ett ansvar för hela värdekedjan, och vad kan vi göra åt det? Detta lyfter våra tre talare.

Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.

 Det öppna samhället
Öppenhet är viktigt för demokratin. Om det finns utrymme i ett system att säga emot blir det stabilt och skapar lojalitet. Motsatsen, att hindra oliktänkare och införa diktatur, skapar krig.

Foto: Mikael Wallerstedt/Uppsala universitet

Elsa Malmqvist, advokat Lindahl Advokatbyrå

– Vikten av ett bra visselblåsarsystem
Företag och organisationer implementerar policies, men hur säkerställer man att organisationen går i en hållbar riktning? Att aktivt motverka korruption, dåliga arbetsvillkor, en ojämställd kultur och green-washing är en del av styrningen mot en hållbar framtid. Elsa Malmqvist från advokatbyrån Lindahl berättar hur en visselblåsartjänst kan stötta hållbarhetsarbetet.

Johanna Odlander, chefredaktör, vd och ansvarig utgivare på Upsala Nya Tidning

Om källskydd och meddelarfriheten
Meddelandefriheten gäller för alla och är en säkerhetsventil. Den omfattar rätten att lämna uppgifter och information till en journalist i syfte att de ska publiceras. Johanna tar upp exempel som väckt stor uppmärksamhet.

Foto: Julia Koch/UNT

Cirkulär ekonomi  
– Vad betyder det egentligen för affären?

I den cirkulära ekonomin designas produkter så de är lätta att återanvända, återvinna eller utvinna energi ifrån. Den är inspirerad av naturens kretslopp så avfall blir en råvara. Du som lyssnar kommer att få veta mycket mer om hur man driver hållbarhetsprojekt över tid, men också hur man hittar affärsnyttan i det arbetet. 

Alexandra Rosenqvist, hållbarhetschef Beijer Byggmaterial

Utmaningar på hållbarhetsresan
Beijer Byggmaterial har arbetat länge med hållbarhet och lyckats få med sig ledning, ägare och medarbetare. Alexandra kommer att berätta hur deras hållbarhetsarbete förändrats över tid i och med nya lagar och direktiv. 

Per Fors, forskare Uppsala universitet

Den nya tidens affärer 
Cirkulär ekonomi är ett centralt begrepp för Per, och han har tidigare intresserat sig för delningsekonomi, second-hand-ekonomi och elektronikavfall. Nu medverkar Per i två forskningsprojekt kopplade till hållbar IT, vilket han berättar om.

Elin Belleza, innovationsledare på Uppsala Vatten och Avfall AB

Hur tjänar vi pengar på hållbarhetsarbetet? 
Om avfallstrappan, cirkularitet i samhället, exempel på cirkulära samarbeten och hur alla kan bidra till ett cirkulärt samhälle.

It takes a village to raise a child
I slutet av 2022 tog Fastighets AB Hemmaplan över Gottsunda centrum i Uppsala kommun, 2024 förvärvade de hela Rosengårds centrum i Malmö. Cecilia Safaee är vd och berättar varför Hemmaplan investerar i områden med sociala utmaningar.
- Hemmaplan investerar i centrumfastigheter i områden präglade av socioekonomiska utmaningar, för att genom centrumet driva en positiv samhällsutveckling i hela området. Målsättningen är att alla barn ska växa upp med lika möjligheter i ett tryggt område där de känner sig hemma. Vi vill återta närcentrumets roll som "platsen mitt i byn" och utgöra ett nav för hela området, med och för människor som bor och är verksamma här, säger Cecilia Safaee. Ca 40 minuter.

Greenwashing och hållbarhetsrapportering

EUs Gröna giv och hållbarhetsrapporteringen
Johanna Forsgren Amos, hållbarhetsrådgivare på Grant Thornton, ger oss grunderna till EUs nya direktiv på hållbarhetsredovisning och hjälper oss reflektera över hur det vi redovisar kan vägleda oss i vår marknadsföring.
ESG står för Environmental, Social och Governance och rymmer alla hållbarhetsfrågor som berör företag, organisationer och samhället. T.ex klimatförändringar, jämställdhet, mångfald, arbetsmiljö, hållbarhetsredovisning,  mycket mer. Foto: Grant Thornton.
Från greenwashing till positiv samhällskraft
Erik Bengtson är forskare i retorik vid Uppsala universitet och lektor vid Södertörns högskola. Erik forskar om företags gröna retorik; han menar att vi bör prata mindre om greenwashingens synder och fundera mer över vad som kännetecknar god grön marknadsföring, samt hur denna kan främjas.
Eriks forskning bedrivs primärt inom det tvärvetenskapliga forskningsprojektet "Miljöutfästelser inom energisystemet", där han arbetar med Oskar Mossberg (jur. dr. i civilrätt). Erik och Oskar har gett ut en bok som handlar om fördelarna med grön marknadsföring.

Dina kontaktpersoner

Per Fredriksson

Ansvarar för Södra Sverige upp till Storstockholm.

Mejl: per.fredriksson@sverige2030.com
Tel: 070-569 22 94



Mia Ulin
Ansvarar för Mellersta Sverige inklusive Storstockholm

Mejl: mia.ulin@sverige2030.com
Tel: 070-390 79 89

Pia Anderson

Ansvarar för Norra Sverige, från Uppsala och uppåt.

Mejl: pia.anderson@sverige2030.com

Tel: 070-883 07 92

Om Sverige:2030

Sverige:2030 AB är ett konsultföretag som utbildar och processleder styrelser, ledningsgrupper och alla medarbetare i hållbar affärsutveckling. Tillsammans med de främsta hållbarhetsexperterna erbjuder vi ny kunskap inom hållbar affärsutveckling och kreativa workshops för att utveckla framtida konkurrensfördelar hos företag och organisationer. Sverige:2030 leder även företagsunika ledarnätverk inom företagsgrupperingar, branschföreningar och koncerner. Tillsammans med Per Fredriksson driver Pia Anderson Sverige:2030. Hon har även grundat Uppsala:2030 och 5Vtill5P AB. Sverige:2030 har sändnings- och inspelningsrättigheter till Uppsala:2030s events. Läs mer på www.sverige2030.com

Kontakta oss för mer info

Vill du och din organisation ta del av  kunskap, inspiration och motivation till att påbörja eller skynda på er hållbarhetsresa? DÅ ÄR DU VÄLKOMMEN ATT KONTAKTA OSS! Vårt mål är att alltid hitta en lösning som passar just din organisation. Alla som är med gör skillnad.

Företag/organisation Namn E-post Befattning Jag accepterar integritetspolicyn Skicka in

Samarbetspartners för inspelning och livesändning

Phosworks vill jobba med företag och organisationer som har bestämt sig för att skapa en hållbar framtid. Vi har krokat arm med dem för att säkerställa den bästa kvaliteten på livesändningar och inspelningar av föreläsningarna.

www.phosworks.com

Är ditt företag eller organisation intresserad av att synas här som nationell partner?

Kontakta pia.anderson@sverige2030.com